Reşad Ekrem Koçu | Yeniçeri Ocağı’nın Temel Taşı: Devşirme Kanunu

 

Bu hükümlere göre yapılacak oğlan devşirme işinde her türlü suiıstimali,yolsuzluğu önlemek için yine aynı kanunla çok esaslı tedbirler alınmış,işin hurde teferruatı da şöyle tespit edilmiştir:

1-Devşirme,yeniçeri ağasının yeni oğlan ihtiycını belirlemesi üzerine padişahın bir fermanıyla yapılır.

2-Fermanda o devre için kaç oğlan devşirileceği ve nerelerden devşirileceği kesin olarak yazar.

3-Devşirme işi Yaniçeri Ocağı’nın “katar ağaları” denilen büyük zabitlerinden “turnacıbaşı ağa”nın vazifesidir. Devşirme fermanı turnacıbaşı ağaya verilir.

4-Devşirmeye verilen ehemmiyete göre bu işe katar ağaları arasında turnacıbaşı ağanın üstündeki herhangi bir ağa da memur edilebilir. YAhut pek mahdut bir bölgeden oğlan devşirilecekse turnacıbaşının altındaki kademelerden biri memur olur. Fakat devşirme işi esas olarak turnacıbaşı ağanın vazifesidir. Hatta bu unvanı da toplayıp getirdiği oğlanlar bir turna kuşu sürüsüne benzetildiği için verilmiştir.

5-Oğlan devşirmeye giden ve ferman-ı mahsusu hamil olan turnacıbaşı ağanın maiyetinde,işinin genişliğine,büyüklüğüne göre üç,beş,on,yirmi “sürücü ağa”bulunurdu.

6-Sürücü ağaların vazifesi, turnacıbaşı ağanın seçtiği oğlanları bir kafile halinde ilk toplantı yeri Edirne’ye götürmekti.

7-Tespit edilen devşirme bölgelerinde turnacıbaşı ağa vardığı yerde evvela en büyük idare amiriyle-vali,sancakbeyi,kdı-temas ederdi.

8-Turnacıbaşının gittiği yerden fermanda kaç oğlan devşirileceği gösterilmiş ise bu oğlanların seçilme günleri ve saatleri tespit edilirdi.

Yazının devamını okumak için sonraki sayfaya geçebilirsiniz.

1
2
3
Önceki İçerikYusuf Ziya Ortaç | Aziz Nesin’e Mektup (23 Kasım 1963)
Sonraki İçerikKedileri (Evcil Hayvanları) Uçakta Taşımak

Yanıtla:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı yazınız