Zotero, Mendeley, EndNote gibi programlara atıf ve referans uygulaması denilmektedir. Bunlar dışında başka uygulamalar da bulunmaktadır. Ben de bir süredir bu uygulamaları araştırıyorum ve birisini kullanmaya başlamak istiyorum.
EndNote’ un ücretinin yüksek olmasından dolayı seçeneklerim arasında bulunmuyor. Sunduğu paketlerin güncel ücretleri şöyle:
Zotero ve Mendeley seçeneklerim arasında. İkisinden birini tercih edeceğim. Her iki programı da denemeye başladım.
Zotero, açık kaynak kodlu bir uygulama. WebDav desteğiyle oldukça fazla alan kazandırabiliyor. Yandisk ile bağlantısını yaptığınızda, disk içinde Zotero isimli klasör oluşuyor. Bu durumda da ücret ödemeden, yüksek saklama kapasitesine sahip olabiliyorsunuz. Bunun uygulamayı (webdav) kullanırken bir olumsuz yaratıp yaratmayacağını bilmiyorum. Ayrıca Zotero’ nun ücretli seçenekleri var.
Mendeley’ de ücretsiz alan sağlıyor ve onun da ücretli seçenekleri var.
Masaüstü uygulaması ve tarayıcı eklentileri ikisinde de mevcut. MS Office eklentisine sahipler. Ancak Zotero’nun kendisine ait mobil uygulaması yok. Olanlar ise 2 taraf uygulamalar. Mendeley’ de bu sorun yok. Bu bile birçok kullanıcı için tercih sebebi. Aslında ben de 2.parti uygulamaları pek tercih etmem gibi geliyor. Tarayıcı desteği her ikisinde de var. Yani internet siteleri üzerinden kullanıcı girişi yaparak kullanılabiliyor.
Mendeley , dahili pdf okuma aracına sahip iken, Zotero şimdilik böyle bir özellik sunmuyor. Bunun olumsuz tarafıysa pdf dosyanız üzerinde notlar almanıza ve ilgili yeri çıkarmanıza (kopyalamanıza) olanak sağlamaması ve çalıştığınız bilgisayarda -Zotero için- pdf programının zorunlu olarak bulunması nın gerekliliği.
Her iki uygulamanın da kendine göre eksikleri var. Aşağıda dikkatimi çeken yerleri aşağıdaki görsellerde işaretledim. YÖK Tez Merkezi üzerinden rastgele indirdiğim tezin adını Zotero tam gösterirken, Mendeley eksik göstermiş. Mendeley pdf’ nin sayfa sayısını (aralığını) da atlamış.
Zotero video dosyasının başında kamera logosu ile vurgularken, bu simge Mendeley’ de yok. Programa MS Word dosyası attığımda aynı durumla karşılaştım. Bu defa Zotero simge göstermedi. Belki sizin için gereksiz bir ayrıntı. Benim dikkatimi çekti. Bunların basit eksiklikler olduğunu ve güncelleme ile çözüleceğini düşünüyorum.
Mendeley‘in 2 gb ücretsiz alan vermesi, kendi mobil uygulaması, dahili pdf okuyucusu var. Zotero ise 300 mb ücretsiz alan sağlıyor. Bu miktar az. Ancak WebDav özelliği ise cazip geliyor. Kendilerinin yazdığı mobil uygulama ile dahili pdf okuyucusu yok. Kararsız kaldım. Araştırmaya devam ediyorum.
Devamını okumak için sonraki sayfaya geçebilirsiniz.
Yararlı bir karşılaştırma olmuş. EndNote kullanan arkadaşlarım var. Ben de Mendeley kullanıyorum. Birkaç ay oldu. Değiştirmem büyük ihtimalle.
mendeley iyidir. tercih meselesi tabii
Ben Zotero da karar kıldım.