” Sultan İkinci Beyazid, 1 Hziran 1499 tarihinde İstanbul’dan ayrılıp Edirne’ye yöneldi. Rumeli Beyler beyi Mustafa Paşa’ yı kara ordusu ile İnabahtı‘ya gönderdi. Kaptan-ı Deya Davud Paşa komutasındaki donanma da o tarafa hareket etti.Bu sıralarda kara ordusu, İnebahtı yakınlarında, Çabalca vadisine kadar ilerlemişti.
Venedik amirellerinden daha az maharetli olmayan üç denizci de Osmanlı donanmasının komutasını bölüştüler. Kaptan Paşa Davud ile onun emrindeki iki büyük denizci Kemal Reis ve Burak Reis iki gemiye savaş safhında dizildiler.
İki donanma, Sapiyenza adası yakınında birbiriyle tutuştular; öncü komutanı Alban Armenyo, Burak Reis gemisine yanaştı. Leonardo da ona yardıma koştu. Çengelli borda kancaları Türk gemisine atıldı. Her iki taraf geminin güvertesinde kıyasıya dövüştüler. Kılıçlar ve palalar ile birbirine korkunç bir saldırma ile hücum ediyorlardı. Burak Reis savaşın en alevli bir anında, biraz da ümitsizliğe kapılmış olarak, ortalarında bulunduğu iki düşman gemisini ateşe verdi. Yangın derhal teçhizata yayıldı. Pek az sonra da her üç gemiden gayet büyük bir alev hortumundan başka birşey görünmez oldu.
Her iki donanmanın da en şöhretli kaptanları Armenyo ile Leonardo ve Burak Reis, tayfaları ile beraber, gemileri yutan ateş içinde yok oldular (28 Temmuz 1499). Kıskançlığından Loredano’nun yardımına gelmemiş olan Grimani, İnebahtı körfezinin girişini Türk donanmasına serbest bırakarak Korfo’ya çekildi.
İnebahtı kalesi konik şeklindeki bir yokuşun üzerindedir. Bu sıralarda istihkamları ihmal edilmiş durumda bırakıldıklarından taş duvarlar her taraftan yıkılıyordu.Grimani, Korfo’dan dönerken, Osmanlı donanmasına yeniden rastlamışsa da birşey yapamamıştır. Bir süre sonra 26 Ağustos 1499’da İnebahtı Türk kuvvetlerine teslim olmuştur.
İnebahtı, Korent körfezinin girişinde boğaza yakınlığından dolayı körfezin en önemli limandır. Sultan Beyazid, Venediklilerim Hellad bölgesindeki en önemli benderine malik olunca Mora ve Rumeli tepeleri üzerine iki istihkam yapılması suretiyle boğazın kapatılmasını emretti. ”
J.Von Hammer-Osmanlı İmparatorluğu Tarihi
(İlgi Kültür Sanat Yayınları-Cilt 1-Sy.423-424)