Reşad Ekrem Koçu | Kapıya Çıkma

 

” Acemi oğlanlarının Yeniçeri Ocağı kütük defterine kaydedilerek yeniçeri yapılmasına “kapıya çıkma” denilirdi.

Her acemi oğlanı yeniçeri olamazdı. Bazen aşırı serkeşliğinden yeniçeriliğe layık görülmz, bazen de akran ve emsali kapıya çıkarken, yani yeniçeri olurken ihtiyaç artığı olarak kalırdı. İki bir çıkmaya kadar da yaşı ilerler, Yeniçeri Ocağı’nda acemi neferlik yapacak çağı aşardı. Bu gibi acemi oğlanlarının çalıştıkları yerlerde hizmetlerine devam ederler, kendilerine evlenme izni verilir, çoluğa çocuğa karışırlar ve bir gün de Acemi Oğlanlar Ocağı’ndan emekliye ayrılırlardı. Kesin bir kayıt yoktur, yanılmadığımı zannederek tahminle söylüyorum. Acemi Oğlanar Ocağı’na bağlı Yangın Tulumbacıları Ocağı kurulur iken tulumbacı seçilen aecemi oğlanları bu kapıya çıkma artıkları olsa gerekir.

Kapıya çıkma merasimi, Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’da Aksaray’da yeniçeriler için yaptırdığı büyük kışlada yapılırdı.. Bu kışlanın adı “Yeni Odalar”dı. Oda koğuş manasındadır. Bu kışlayı, içinde geçen vakalarla ilerde anlatacağım.

Kapıya çıkacak acemi oğlanlarını İstanbul ağası ile acemi oğlanlarının diğer iki amiri olan Anadolu ağası ile Rumelii ağası seçerdi; seçilen oğlanların Acemi Oğlanlar Ocağı’ndaki kütük defterinde bulunan isimleri yanına “kapıya çıktı” kaydı konulur, isimleri oradan bu suretle silinmiş olur, oğlanlar isim ve künye kayıtlarının tasdikli suretiyle Aksaray’daki Yeni Odalar’a götürülüp Yeniçeri Ocağı’na teslim olunurdu.

İsmi ve künyesi Yeniçeri Ocağı’nınkütük defterine kaydedilen acemi oğlanı o andan itibaren Yeniçeri Ocağı’nn acemi neferi olur ve hemen aylık bağlanırdı. ”

 

Reşad Ekrem Koçu-Yeniçeriler
(Doğan Kitap Yayınları-S.58)
Önceki İçerikHaldun Taner | İzinli Leylek
Sonraki İçerikMehmet Seyda | Köyün Uğuru Memet

Yanıtla:

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı yazınız