“Sultan Murad (II.Murad kastediliyor.) ,şimdiki tahta çıkışından beri tasarladığı Selanik seferine artık hazırlanabilirdi.
Selanik halkı,kendilerini savunmasını bilemeyen Konstantiniyye İmparatorlarının güçsüzlüklerinden artık usanmış bulundukları için, Venedik’e delegeler göndererek, memleketlerinin hakimi olmasını teklif ettiler.
Sultan Murad, Venedik Cumhuriyeti’nin kendisine tercih edilmesinden alınarak, Selçuk’ta bulunduğu sırada bu Cumhuriyetin elçileri ile görüşmlerden sakınmış ve bu değerli yeri almyı planlamıştı.Padişah’ın Avrupa’ya dönüşünde, Venedik Cumhuriyeti’nin, barışı korumak arzusu ile yeniden elçiler göndermesi de boşuna oldu.Sultan Murad elçilerin tekliflerine, onlar için uğurlu sayılamayacak şu cevabı verdi:
‘ Selanik, dedem Bayezid’in hükmü altında bulunmuş olduğundan benim malım sayılır.Şehir, yeniden Bizanslıların eline geçmiş olsa, bunu bir dereceye kadar kabul edebilirim. Fakat Latinlerin bu şehri idare hakkına sahip olduklarını asla tasdik edemem. Kendiliklerinden çeklip gitmedikleri taktirde ben, bizzat gelir,çıkararım. ‘
Bilindiği gibi Selanik, Birinci Sultan Murad zamanında Hayreddin Paşa eli ile zapt edilmişti. Bayezida zamanında tekrar fetholundu. Fetret devrinden sonra Birinci Sultan Mehmed’in sultanlığı sırasında bir daha alınarak, sonradan yine Rumlara bırakıldı.Bunlar da şehri Venediklilere sattılar. Nihayet İkinci Sultan Murad onu kesin olarak Türk idaresine bağladı.
J.Von Hammer-Osmanlı İmparatorluğu Tarihi
(İlgi Kültür Sanat Yayınları-Cilt 1-Sy.196 ve 199)